ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τσάβι Ρόκα στο LarnakaSports: «Το συναίσθημα με οδήγησε ξανά στην ΑΕΚ, είμαι νικητής και θα παλέψουμε για τα πάντα» (Μέρος 1/3)

panos larkos
Γράφει ο Πάνος Λάρκος
[email protected]

Τσάβι Ρόκα στο LarnakaSports: «Το συναίσθημα με οδήγησε ξανά στην ΑΕΚ, είμαι νικητής και θα παλέψουμε για τα πάντα» (Μέρος 1/3)

Μαζί του η ΑΕΚ έφθασε πιο κοντά από ποτέ στο να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα. Μαζί του η ΑΕΚ πανηγύρισε το κύπελλο το 2018 με εκείνη την φοβερή ανατροπή κόντρα στον Απόλλωνα. Μαζί του η ΑΕΚ άλλαξε επίπεδο. Μαζί του μπήκε σε απόλυτα επαγγελματική βάση.

Ας μην τα πολυλογώ όμως. Έχετε όλοι αντιληφθεί σε ποιον αναφέρομαι. Τσάβι Ρόκα! Ο αρχιτέκτονας της ΑΕΚ επέστρεψε. Ο άνθρωπος που κατάφερε με τον τρόπο δουλειάς του να δημιουργήσει μία ΑΕΚ με σταθερότητα, ποιότητα, με πλάνο και όραμα. Πάντα με την στήριξη της διοίκησης. Ο Άντρος Καραπατάκης του έδωσε τα κλειδιά ξανά. Του έχει «τυφλή» εμπιστοσύνη. Άλλωστε, τουλάχιστον την τελευταία διετία η ΑΕΚ υπέφερε. Και αγωνιστικά και οικονομικά με τους παίκτες που ήρθαν, δεν πρόσφεραν και έπρεπε να μπει το χέρι στην τσέπη για να αποζημιωθούν.

Ο Ρόκα ήρθε για να δημιουργήσει ξανά μία ΑΕΚ με σταθερότητα, προοπτική και να κάνει ξανά τον κόσμο της ομάδας να νιώσει ξανά περήφανος για την ομάδα του. Από τις πρώτες πέντε αγωνιστικές το έχει επιτύχει, όμως ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς, όπως αναφέρει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο LarnakaSports.

Η συνέντευξη είχε διάρκεια πέραν τον δυο ωρών και οι απαντήσεις του κόντεψαν τις 8000 λέξεις. Και επειδή δεν θέλαμε να… «κόψουμε» απαντήσεις θα την χωρίσουμε τη συνέντευξη σε τρία μέρη. Σήμερα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε το πρώτο μέρος και μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και τα άλλα δυο.

Μέσα από τις απαντήσεις του μαθαίνουμε πολλά για τον Τσάβι Ρόκα. Τον τρόπο σκέψης του, τη δουλειά του, το τι θέλει να κάνει στην ΑΕΚ, τις κινήσεις του, τις προσπάθειες του για ανανεώσεις. Το που βρίσκεται το θέμα Ιβάν Τρισκόφσκι. Απαντά για την αποφυγή του να μιλά η ομάδα ξεκάθαρα για το πρωτάθλημα και δικαιολογεί τη θέση του. Μάλιστα τονίζει ότι ο ίδιος είναι νικητής και ότι και να παίζει με την 5χρονη κόρη του θέλει πάντα να κερδίζει.

Απολαύστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Τσάβι Ρόκα στο αποκλειστικά LarnakaSports.

Κ. Ρόκα, συνήθως στο ποδόσφαιρο η οποιαδήποτε επιστροφή, είτε παίκτης, προπονητής, τεχνικός διευθυντής στατιστικά βλέπουμε να αποτυγχάνει. Ο Τσάβι Ρόκα γιατί επέλεξε να επιστρέψει στην ΑΕΚ;
«Νομίζω δεν είναι 100% αυτό το στατιστικό. Και στην Ισπανία λένε ότι η επιστροφή ποτέ δε δουλεύει σωστά. Πιστεύω δεν θα ισχύσει αυτό στην περίπτωση μου. Όταν μίλησα με τον πρόεδρο στο μυαλό μου έβαλα στη ζυγαριά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και για μένα ήταν εύκολο να πάρω την απόφαση να έρθω πίσω. Και αυτό γιατί η ΑΕΚ είναι μία ξεχωριστή ομάδα για μένα. Ήμουν ποδοσφαιριστής σε πολλές ομάδες, ήμουν Τεχνικός Διευθυντής σε κάποιες άλλες ομάδες, αλλά η ΑΕΚ είναι κάτι ιδιαίτερο για μένα. Στο πρώτο μου πέρασμα, το τι κάναμε στο παρελθόν και γενικά οι εμπειρίες μου, όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και γενικά στην χώρα. Έτσι ήταν εύκολη απόφαση».


Ο Τσάβι Ρόκα με τον Γενικό Διευθυντή και Αρχισυντάκτη του LarnakaSports, Πάνο Λάρκο.

Φύγατε από την ΑΕΚ το 2018 με την κατάκτηση του κυπέλλου. Τότε θεωρήσατε ότι ο κύκλος σας είχε κλείσει στην ΑΕΚ. Τώρα τι άλλαξε και επιστρέψατε τόσο γρήγορα.
«Δεν ξέρω. Είναι το τι ένιωσα. Σε εκείνη την περίοδο ένιωσα όπως είπατε. Ότι ο κύκλος μου έκλεισε μετά από 4,5 χρόνια επιτυχίας πιστεύω. Εκείνη την στιγμή ένιωσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να μην συνεχίσω. Τώρα είναι το ίδιο. Μίλησα με τον πρόεδρο και κάτι μέσα μου, το συναίσθημα γι’ αυτή την ομάδα και η πρόκληση με οδήγησαν εδώ. Γιατί στο τέλος είμαι ανταγωνιστικός και θέλω να πετυχαίνω σε ότι κι αν κάνω στη ζωή μου. Ήταν μία πρόκληση να βοηθήσω την ΑΕΚ να επιστρέψει, ας το πούμε, στο δρόμο της ξανά και να προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάτι καλό ουσιαστικά με τους ίδιους ανθρώπους που το είχαμε κάνει ξανά. Και αυτό ήταν εξίσου σημαντικό. Ο πρόεδρος, η διοίκηση, ο Εύμαιος, το προσωπικό, ο Κυριάκος, ο Χριστόφορος όλοι. Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα αλλά με τους ανθρώπους που γνωρίζει ο ένας τον άλλο».

Τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε η πρόσληψη σας από την ομάδα. Τι συναντήσατε μόλις αναλάβατε; Η ΑΕΚ τον Φεβρουάριο με την ΑΕΚ του σήμερα είναι δυο εντελώς διαφορετικές ομάδες.
«Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι διαφορετικό. Αυτό που διδάχτηκα στην καριέρα μου είναι να ελέγχω πως δουλεύει ο κόσμος, πως συμπεριφέρεται στη δουλειά και ήταν η στιγμή που έπρεπε να τα τσεκάρω όλα. Να μιλήσω με κόσμο, να αναλύσω την κατάσταση και να δω πως δούλευε η ομάδα εκείνη την στιγμή. Θέλω να βελτιωνόμαστε και θέλω να γίνεται με το δικό μου τρόπο. Αυτό που πιστεύω είναι ότι μπορούμε να δουλεύουμε καλύτερα όταν γίνεται ομαδικά σαν σύλλογος και σαν ομάδα. Έτσι, ξεκινήσαμε να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις σιγά-σιγά και προσπαθήσαμε να τα βελτιώσουμε όλα. Το προσωπικό, την ομάδα, τον τρόπο δουλειάς και ειδικά καθημερινά ο καθένας να έχει την ευθύνη του δικού του κομματιού. Να έχουμε ομαδική δουλειά αλλά ο καθένας ξέρει τις ευθύνες του και πως μπορεί να βοηθήσει για να δουλεύουμε για την ομάδα. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε και να τα δίνουμε όλα. Ξεκινήσαμε από το μηδέν με νέο προσωπικό, νέους παίκτες και γι’ αυτό όλοι αντιλήφθηκαν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να λειτουργήσει το νέο πρότζεκτ. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν δύσκολο. Ξέρουμε και ξέρετε καλύτερα από μένα ότι έχουμε πολύ καλές εγκαταστάσεις, αλλά απ’ την άλλη μας λείπουν κάποια πράγματα όπως το μπάτζετ που έχουν κάποιοι και ότι είναι μαζί εδώ και 2-3 χρόνια και ξεκίνησαν με ένα πλεονέκτημα σε σχέση με μας».

Το πιο μεγάλο πρόβλημα που είχατε να λύσετε πιο ήταν;
«Δεν μπορώ να σας πω κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ότι ήταν το μεγαλύτερο αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό πάντα να εκτιμάς ότι έχεις. Ότι οι άλλοι άνθρωποι σου δίνουν για να κάνεις τη δουλειά σου. Πρέπει να είσαι υπεύθυνος για να δώσεις το καλύτερο σου γιατί είναι πολλοί άνθρωποι γύρω σου, που σου προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για να φέρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εκεί που σπατάλησα πολλή ενέργεια είναι ότι όλοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι, να προσπαθούν το καλύτερο δυνατό και να ακολουθούν κάποιο βασικό πρωτόκολλο όπως το να δουλεύουν σαν ομάδα και κλαμπ και ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε είναι να δίνει ο καθένας από μας το καλύτερο δυνατό για να πετύχουμε».

Θεωρείτε καταστροφικό τον μεταγραφικό σχεδιασμό επί εποχής Αρνάλ Κόντε στην ΑΕΚ;
«Δεν μπορώ να πω, δεν ξέρω. Δεν μου αρέσει να λέω για πράγματα που έγιναν πριν. Μπορώ να σας μιλήσω για τον εαυτό μου. Δεν είναι πάντα το ίδιο σενάριο, δεν είναι πάντα οι ίδιες πιθανότητες, δεν είναι πάντα οι ίδιες πιθανές μεταγραφές. Είμαι σίγουρος ότι προσπάθησε για το καλύτερο και ότι έκανε εκείνη την στιγμή θεωρούσε ότι ήταν το καλύτερο για την ομάδα. Μπορεί να πάρεις ένα παίκτη και να πιστεύεις είναι ο καλύτερος για την ομάδα αλλά υπάρχουν πολλοί επιπλέον παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση της ομάδας».

Ας πάμε λίγο πίσω. Πλησιάζουμε στο τέλος Αυγούστου. ΑΕΚ-Δόξα 1-1. Ήταν εκείνο το παιχνίδι κάτι σαν αφύπνισή για να προχωρήσετε σε μαζικές αλλαγές;
«Για μένα όχι. Για μένα ήταν… υπερβολικό. Κάναμε ολοκληρωτικά ένα καταστροφικό παιχνίδι. Ήταν δύσκολο παιχνίδι, δεν ήταν καλό παιχνίδι για μας».

Αν η ΑΕΚ κέρδιζε εκείνο το παιχνίδι θα κάνατε τις ίδιες μεταγραφές;
«Δεν ξέρω. Το σενάριο ήταν διαφορετικό. Μετά από αυτό το παιχνίδι είχαμε συνάντηση. Ο πρόεδρος μου είπε αν υπάρχει ενδεχόμενο να βελτιώσουμε την ομάδα και του είπα ας το κάνουμε. Αλλά είχαμε πολλούς παίκτες που προπονούνταν και δεν ήταν στο ρόστερ. Και ήταν ξεκάθαρο ότι αν έπαιρνα αποφάσεις για κάποιους παίκτες θα έπρεπε να είμαστε σίγουροι 100% ότι οι παίκτες που δεν υπολογίζονταν θα έφευγαν. Δεν θα ήταν καλό για την ομάδα να είχαμε 7-8 παίκτες εδώ με την πρώτη ομάδα και να μην μπορούν να παίξουν. Δεν θα ήταν καλό πρώτα για τους ίδιους, μετά για το ρόστερ, την ομάδα, τον προπονητή και για όλους. Ο πρόεδρος με τη διοίκηση αποφάσισαν να κάνουν την προσπάθεια αυτή και να προχωρήσουμε έτσι».


Ο Τσάβι Ρόκα τα λέει με τον πρόεδρο της ΑΕΚ, κ. Άντρο Καραπατάκη.

Ήταν εισήγηση του προέδρου να γίνουν αυτές οι κινήσεις;
«Όχι, το συζητήσαμε. Με τον πρόεδρο έχουμε συνάντηση κάθε βδομάδα και συζητάμε για τα πάντα και μετά αποφασίσαμε να το κάνουμε».

Ποια μεταγραφή από τις 19 σας δυσκόλεψε περισσότερο και γιατί;
«Σχεδόν όλες τους. Πίσω από κάθε μεταγραφή βρίσκεται μπόλικη δουλειά στο να πείσεις τον παίκτη, να πείσεις την γυναίκα του παίκτη, την οικογένεια του. Ήταν δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μερικές φορές ο κόσμος δεν μπορεί καν να το φανταστεί. Πρέπει να ευχαριστήσω και τη γυναίκα μου η οποία με βοηθάει σε αυτό».

Με τις οικογένειες των παικτών;
«Με τις οικογένειες, ναι. Η γυναίκα μου είναι νοσοκόμα, έτσι οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει ή αμφιβολίες για τα παιδιά, τα σχολεία, τους γιατρούς βοηθάει πολύ».

Είναι σημαντικό κομμάτι και αυτό…
«Φυσικά, είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Στο τέλος μπορεί να επιλέξεις ένα παίκτη αλλά αν η οικογένεια του παίκτη δεν θέλει να έρθει ή δεν είναι χαρούμενη εδώ τότε είναι πρόβλημα και δεν θα μπορέσει να αποδώσει καλά. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι εύκολο. Συζητούσα μαζί τους πολύ καιρό και σιγά-σιγά πετύχαμε να τους φέρουμε».

Έφυγαν κάποιοι παίκτες που τέθηκαν εκτός πλάνων λίγο πριν το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Γιατί προτιμήσατε να κρατήσετε τον Άμπραχαμ που προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό και αποχή 10 μηνών παρά τον Τρουγιόλς που είναι παίκτης που μπορεί να βοηθήσει σε πολλές θέσεις; Έπαιξε ρόλο τα όσα έγιναν πέρσι με την τιμωρία του στην απόφαση σας;
«Ας πούμε ότι ήταν ένας συνδυασμός. Δεν μπορώ να σας πω ότι αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια ήταν ένας από τους λόγους. Ήταν ένας συνδυασμός γεγονότων που σαν επαγγελματίας προτιμώ να τα κρατήσω για μένα απαντώντας σε αυτή την ερώτηση. Αποφασίσαμε ότι ο Άμπραχαμ μπορεί να μας προσφέρει διαφορετικά πράγματα και καλύτερη απόδοση σε σχέση με το τι ψάχναμε και αυτός είναι ο λόγος που πήραμε αυτή την απόφαση».

Δημιουργήσατε μία νέα ομάδα. Αν δούμε τι κάνατε σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδου με την ΑΕΚ, θα δούμε ότι οι προσθήκες ήταν λίγες την περίοδο μεταγραφών. Τέσσερις με πέντε ίσως και λιγότερες. Το ίδιο θα δούμε απ’ εδώ και πέρα; Θα επιλέξετε τον Ιανουάριο ή και το επόμενο καλοκαίρι λίγες κινήσεις για να χτίσετε πάνω στον βασικό κορμό της ομάδας;
«Ελπίζω να είναι ακόμη λιγότερες. (γέλια) Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Αυτός είναι ο στόχος».

Με το επίπεδο που βλέπεις τώρα στην ομάδα είναι εφικτό κάτι τέτοιο;
«Πιστεύω είναι. Αν και νωρίς οι ποδοσφαιριστές έδειξαν ότι έχουν επίπεδο αλλά είναι σημαντικό να δουλέψουμε σαν ομάδα και να συνεχίσουμε έτσι. Γνωρίζει ο ένας τον άλλο. Να δούμε πιο ψηλά και ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ. Τον Ιανουάριο ή το καλοκαίρι μπορεί να πουλήσουμε κάποιο παίκτη, μπορεί κάποιος να θέλει να αποχωρήσει. Στο ποδόσφαιρο μαθαίνεις σε κάθε μεταγραφική περίοδο ότι κάθε μέρα είναι εντελώς διαφορετική. Ο στόχος όμως είναι να κρατήσουμε το βασικό κορμό, να χτίσουμε και να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε».

Αυτό ήταν και το βασικό κλειδί της επιτυχίας της ΑΕΚ στην πρώτη σας παρουσία στην ομάδα.
«Αυτό είναι πως βλέπω τη θέση και τη δουλειά μου. Δεν είναι καλό για καμία ομάδα να αλλάζει 10-12 παίκτες σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος. Στόχος είναι να χτίσουμε πάνω στους παίκτες που έχουμε ήδη».

Είδαμε και αρκετές κινήσεις από την κυπριακή αγορά. Κάτι που στα προηγούμενα χρόνια σας στην ΑΕΚ δεν βλέπαμε. Τι άλλαξε;
«Είναι το παζάρι και κάποια καλά προφίλ ποδοσφαιριστών κατά την άποψη μου που ήταν ελεύθεροι. Ψάχναμε σε αυτές τις θέσεις. Δεν άλλαξε κάτι στο μυαλό μου. Δεν βλέπω μόνο Ισπανούς, Ισπανούς, Ισπανούς. Όχι. Ούτε μόνο την κυπριακή αγορά. Προσπάθησα με τη βάση παικτών που είχα, με τους παίκτες που μου πρότειναν οι μάνατζερ, τους παίκτες που ήδη παρακολουθούσα και γνωρίζω από πριν και ήμουν βέβαιος ότι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Δεν είναι μόνο Ισπανοί. Αυτό τον χρόνο μπορεί ο κόσμος να είναι χαρούμενος που δεν υπογράψαμε μόνο Ισπανούς αλλά δεν είναι έτσι».

Σε εκνευρίζει όταν ακούς ότι ο Ρόκα θέλει μόνο Ισπανούς παίκτες ή προπονητές;
«Όχι. Δεν επηρεάζουν τη δουλειά μου με το τι λένε. Δεν επηρεάζουν την πολιτική μου ή τον τρόπο που δουλεύω με το τι μπορεί να ακούω ή να λέγεται. Δεν μου αρέσει σαν επαγγελματίας. Και αυτό γιατί σημαίνει ότι δεν με γνωρίζουν. Δεν γνωρίζουν την καριέρα μου και τι έκανα στην ΑΕΚ. Πιστεύω έχω αποδείξει ότι δεν θα πάρω κάποιο παίκτη επειδή είναι Ισπανός. Θα τον πάρω επειδή είναι καλός και επειδή πιστεύω θα βοηθήσει την ομάδα».

Απ’ την άλλη είναι φυσιολογικό. Κατάγεσαι από την Ισπανία. Είναι λογικό να γνωρίζεις περισσότερους Ισπανούς παίκτες αλλά και μάνατζερ.
«Ακριβώς. Το έχω πει πολλές φορές. Ποιο είναι το κλειδί; Το κλειδί είναι ότι μου αρέσει να μην προσλαμβάνουμε ένα παίκτη μόνο για το γήπεδο, αλλά να μπορέσουμε να μάθουμε πολλά και για τον άτομο αυτό. Και είναι η καλύτερη αγορά για να πάρουμε τέτοιου είδους πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή, για τη ζωή τους εκτός του γηπέδου και να κοντρολάρεις την όλη κατάσταση… Αν δεν ξέρεις τον παίκτη καλά και τον μάνατζερ δεν μπορείς να έχεις τον καλύτερο δυνατό έλεγχο. Είναι κάποια πράγματα… Όταν μιλάω με τους μάνατζερ και με ρωτάνε τι χρειάζομαι, αν χρειάζομαι ακραίο επιθετικό, μέσο κτλ η τελευταία αναφορά μου είναι ότι αν δεν είναι Ισπανός είναι καλύτερα. Το προτιμώ. Δεν θέλω να έχω 15 Ισπανούς ποδοσφαιριστές».


Ο Ρόκα με τον Εσπινόσα μετά τις υπογραφές...

Ναι αλλά αν έχεις 15 πολύ καλούς Ισπανούς παίκτες γιατί όχι;
«Ναι, αλλά αν θα έχω την ίδια ποιότητα και δεν είναι Ισπανός θα επιλέξω αυτόν που δεν είναι Ισπανός. Και αυτό γιατί ίσως να είναι καλύτερο για το σύνολο να έχεις από διάφορες εθνικότητες παίκτες. Να μην υπάρχει στην ομάδα κάτι σαν «γκέτο». Αν είναι καλύτερος ο Ισπανός φυσικά και θα επιλέξω τον Ισπανό».

Ένιωσες ποτέ σε κάποια περίοδο ότι οι πολλοί Ισπανοί στην ομάδα αποτελούσαν πρόβλημα;
«Σαν Τεχνικός Διευθυντής όχι. Δουλεύω σε αυτό το κομμάτι. Μιλώ και με το προσωπικό. Έχουμε ένα μείγμα και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό ομαδικό κλίμα. Στις προπονήσεις ή και στα τραπέζια στα εστιατόρια θα δεις τους Ισπανούς να είναι συνήθως μαζί, αλλά είναι φυσιολογικό να είναι με άτομα που μιλούν την ίδια γλώσσα και κατάγονται από την ίδια χώρα. Αλλά, το πιο σημαντικό είναι ότι όταν πρέπει να μιλήσουν για να έχουν την σωστή συμπεριφορά η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή. Εγώ προωθώ το ομαδικό πνεύμα. Στο τέλος της ημέρας είμαστε ομάδα και δεν έχει σημασία από ποια χώρα είναι ο καθένας».

Είδαμε τον Ραφαήλ Μάμα να αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη μέχρι στιγμής για την ΑΕΚ. Μετά από ένα μήνα που τον ανακοινώσατε προχωρήσατε σε επέκταση συμβολαίου. Τώρα είναι και στην Εθνική. Πιστέψατε στον Μάμα από την πρώτη στιγμή;
«Άκουσα πολύ καλά λόγια για τον Μάμα. Έκανα τη δουλειά μου. Έπιασα κάποιες αναφορές, τον μελέτησα επίσης βλέποντας παιχνίδια του στην ΣΠΑΛ, στην εθνική κάτω των 21. Έκανα σκάουτινγκ και διαπίστωσα ότι έχει κάτι το οποίο μας λείπει στο κέντρο. Όταν πήρα την απόφαση να πάμε στον Μάμα ήμουν σε επαφή με τον μάνατζερ του, επειδή ξέραμε ότι ήταν στην Ιταλία και γνωρίζαμε ότι η ΣΠΑΛ δεν θα του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο. Δουλεύαμε εβδομαδιαία και μηνιαία στην περίπτωση του. Μιλούσαμε με τον παίκτη γι’ αυτή την πιθανότητα με στόχο να μπορέσουμε να του αλλάξουμε λίγο αυτά που είχε στο μυαλό του για να έρθει πίσω και να παίξει στην ΑΕΚ».

Ήταν στο μυαλό του η παραμονή του στην Ιταλία;
«Πιστεύω ένας παίκτης που σε νεαρή ηλικία αφήνει την Κύπρο για μία ομάδα στην Ιταλία σαν την ΣΠΑΛ είναι δύσκολο να έχει στο μυαλό του να επιστρέψει. Είναι σαν να νιώθει ότι κάνει ένα βήμα πίσω. Ήταν μία διαδικασία να εξηγήσουμε στον ίδιο και στον μάνατζερ του. Υπήρχε καλή χημεία, έγινε καλή δουλειά και με τον μάνατζερ του που μιλούσε μαζί του. Δεν είχα να του «πουλήσω» πράγματα. Εγώ του είπα: «Ραφαήλ, έχεις τις δεξιότητες, φαίνεσαι καλός ποδοσφαιριστής, αν αποδείξεις ότι δικαιούσαι να παίζεις θα παίζεις. Δεν έχει σημασία η ηλικία, το συμβόλαιο ή οτιδήποτε άλλο». Το αντιλήφθηκε αυτό, ένιωθε πολύ άνετα στην προετοιμασία και μετά συζητήσαμε για το νέο συμβόλαιο».

Ήταν πράγματι μία μεγάλη έκπληξη ο Μάμας…
«Ναι, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα πηγαίνει καλά αλλά πρέπει σιγά-σιγά. Είναι καθήκον μας ως Τεχνικός Διευθυντής, σαν σύλλογος, σαν Εθνική ομάδα να τον προστατεύσουμε. Ο Μάμας τώρα βρίσκεται παντού (εννοεί την προβολή στα ΜΜΕ). Ο Μάμας είναι καλός αλλά την ίδια στιγμή είναι και επικίνδυνο να διαχειριστής σωστά την όλη κατάσταση».

Υπάρχει κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής που σας έχει εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής;
«Είναι νωρίς. Μου αρέσει ο τρόπος που αποδίδουμε σαν ομάδα, όχι συγκεκριμένα κάποιος παίκτης. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε υπογράψει 19 παίκτες. Ο κόσμος σκέφτεται ότι είναι πολύ εύκολο να παίζουμε όπως παίζουμε. Ας το απολαύσουμε και ας εκτιμήσουμε τι κάνουν οι παίκτες τώρα. Δεν είναι απλό να φέρουμε 19 παίκτες από διαφορετικές χώρες. Υπάρχουν 8-9 παίκτες που ξαφνικά μπήκαν στο γήπεδο και παίζουν μαζί. Κάποιοι παίκτες έχουν δείξει ήδη κάποιες από τις ικανότητες τους και γι’ αυτό κερδίσαμε παιχνίδια. Έχουμε πολύ δρόμο για να δουλέψουμε και να βελτιωθούμε ως ομάδα αλλά και ως παίκτες. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν έρθει στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου και είναι λογικό να μην είναι έτοιμοι ακόμη. Τώρα γνωρίζουν τους συμπαίκτες του αλλά και το πρωτάθλημα».

Είναι καλό για την ΑΕΚ που υπάρχει αυτή η διακοπή στο πρωτάθλημα μετά από το αποτέλεσμα στο Τσίρειο;
«Δεν ξέρω, ποτέ δεν ξέρεις. Για να είμαι ειλικρινής δεν μου αρέσουν οι διακοπές. Και αυτό γιατί στο παρελθόν ήταν δύσκολο για μας. Είναι αλήθεια ότι τώρα έχουμε λιγότερους παίκτες στις εθνικές ομάδες και μας επιτρέπει να δουλεύουμε μαζί και απ’ την άλλη είναι καλό. Όταν προέρχεσαι από ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ποτέ δεν ξέρεις. Ας ελπίσουμε ότι είναι καλό».

Στα προηγούμενα χρόνια σας στην ΑΕΚ βλέπαμε ανανεώσεις παικτών πριν καν τα Χριστούγεννα. Έχετε ήδη έτοιμο πλάνο με ανανεώσεις παικτών; Αρχίσατε κάποιες επαφές;
«Ναι. Είμαι κοντά σε κάποιες ανανεώσεις».

Ο Τρισκόφσκι είναι ένας απ’ αυτούς;
«Ο Ιβάν είναι ο αρχηγός μας, είναι ο ηγέτης μας. Δεν μπορώ να εξηγήσω τι είναι ο Ιβάν για την ΑΕΚ και για το πρωτάθλημα».

Έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν. Θα είναι εύκολο να τον κρατήσετε;
«Δεν ξέρω. Απ’ αυτόν εξαρτάται. Ο Ιβάν είναι ένας από τους παίκτες που είχα εξαιρετικές σχέσεις ακόμη και όταν έφυγα. Ήμασταν συχνά σε επαφή, γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλο. Ξέρει τι μπορώ να προσφέρω στην ΑΕΚ και ξέρω τι μπορεί ο ίδιος να προσφέρει στην ΑΕΚ. Είναι σημαντικό επίσης ότι υπάρχει σεβασμός και σαν πρόσωπο και σαν επαγγελματίας. Ο Ιβάν είναι νικητής. Είναι έξυπνος. Καταλαβαίνει τι «χτίζουμε» και είμαι σίγουρος ότι θέλει να μείνει. Δεν ξέρω αν θα είναι εύκολο αλλά και οι δυο πλευρές θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεχίσουμε μαζί. Όταν νιώθεις ότι και η άλλη πλευρά θέλει να μείνει…».

Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι η ΑΕΚ να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια και να διεκδικήσει τίτλους μέχρι το τέλος; Τώρα ο κόσμος άρχισε να πιστεύει ξανά στην ομάδα…
«Άρχισε να πιστεύει ο κόσμος και να λέει θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Έχουμε ομάδα, πρέπει να κερδίσουμε και αν δεν πούμε ότι πάμε για πρωτάθλημα είμαστε looser. Σιγά-σιγά. Ο κόσμος ξέρει πως συνηθίζω να δουλεύω. Ξέρουν ότι θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Θέλουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, φυσικά. Θέλουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, θέλουμε το κύπελλο, θέλουμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά, πρέπει να διαχειριστούμε ότι έχουμε στα χέρια μας. Νέο προσωπικό, νέο Τεχνικό Διευθυντή, 19 μεταγραφές. Είναι γεγονότα. Είμαστε σε καλό δρόμο και ας συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Ας μην βάζουμε έξτρα πίεση και να μιλάμε για τον τίτλο κάθε μέρα. Τι σημαίνει; Αν δεν πάω για πρωτάθλημα και σας πω τώρα ότι πάμε για πρωτάθλημα και ότι θα χτυπήσουμε το πρωτάθλημα, είμαστε ηττοπαθείς; Τι θα αλλάξει αύριο στην προπόνηση; Θα πάω και να τους πω: «Ακούστε παιδιά. Μην σκοράρετε γκολ επειδή δεν πάμε για πρωτάθλημα. Μην παλεύετε 100% γιατί δεν πάμε για πρωτάθλημα;». Τι θα αλλάξει;».

Ο κόσμος θεωρεί ότι αν ο Ρόκα πει ότι η ΑΕΚ πάει για πρωτάθλημα αυτό θα μεταφερθεί και στους παίκτες. Αν δεν το πεις αυτό ίσως οι παίκτες να μην νιώσουν αυτή την πίεση του πρωταθλητισμού…
«Ναι, αλλά δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να κάνω την ίδια δήλωση. Ξέρεις ότι δεν μιλάω συχνά αλλά πάντα με ρωτάτε γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή. Ο κόσμος με ρωτάει: «Γιατί δεν μιλάτε ανοικτά για πρωτάθλημα;» Επειδή δεν το χρειαζόμαστε. Ακόμη και όταν είμαστε το φαβορί, ακόμη και αν έχουμε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ακόμη και αν έχουμε 25.000 σε κάθε παιχνίδι. Όχι. Βλέπουμε κάθε παιχνίδι. Παιχνίδι με παιχνίδι».

Είναι κακό να πεις καθαρά ότι πας για πρωτάθλημα;
«Μα όταν ξεκινά η σεζόν πάμε για πρωτάθλημα. Αλλά μετά πρέπει να κάνεις ανάλυση. Η ανησυχία μου είναι ότι αν μιλήσω με κάποιον και του πεις πάμε για πρωτάθλημα και αυτός ο ένας δεν έχει την αντίληψη να αντιληφθεί το πραγματικό σενάριο, σε δυο βδομάδες θα φωνάζει στις κερκίδες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αν μιλήσω με κάποιον που καταλαβαίνει τι λέω σχετικά με τις μεταγραφές, το μπάτζετ, τον κόσμο και όλα και του πεις φυσικά και θα πάω για πρωτάθλημα και αντιληφθεί ότι στο τέλος τερματίζω 4ος, 5ος ή 6ος δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό και δεν θα γίνει τίποτα, τότε εντάξει θα μιλήσω ανοικτά γι’ αυτό. Αλλά δεν είναι έτσι».

Πιστεύεις ο κόσμος δεν είναι έτοιμος…
«Δεν θα έλεγα ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος. Αυτό που ξέρω είναι τι πιστεύω είναι το καλύτερο. Και το καλύτερο είναι παιχνίδι με παιχνίδι. Κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Αυτός που με ξέρει, ξέρει ότι δεν θέλω να χάνω ακόμη και όταν παίζω με την 5χρονη κόρη μου. Θα προσπαθήσουμε και θέλω δίπλα μου ανθρώπους με την ίδια νοοτροπία. Έχω παλέψει πολύ γι’ αυτό. Θέλω να κερδίζω κάθε παιχνίδι, θέλω να πάω στην Ευρώπη, θέλω να τα παλεύω για όλα. Είμαστε σε καλό δρόμο. Τώρα πρέπει να προσθέσουμε περισσότερο κόσμο να μας βοηθήσει σε αυτό που κάνουμε και όλοι μαζί μπορούμε να ονειρευόμαστε».

Θεωρείτε φέτος είναι έτοιμη η ομάδα για το μεγάλο βήμα σε σχέση με προηγούμενες σεζόν;
«Τώρα είναι αλήθεια ότι βλέποντας τα παιχνίδια, ok… Δεν μπορείς να αγνοείς τις άλλες ομάδες. Κάνουν καλή δουλειά αρκετές ομάδες. Ο Άρης, η ΑΕΛ, ο Απόλλωνας είναι μία καινούργια ομάδα που πιστεύω έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης αλλά έχουν πάρει αποτελέσματα και είναι εκεί. Ανόρθωση και Ομόνοια παίζουν στην Ευρώπη. Σε κάποια στιγμή θα επιστρέψουν. Το ΑΠΟΕΛ είναι πάντα ΑΠΟΕΛ. Τώρα βλέπουμε ότι είμαστε σε καλή κατάσταση αλλά και οι άλλες ομάδες τα πηγαίνουν καλά. Ο Ολυμπιακός παίζει εξαιρετικά, η Δόξα απέναντι στην Ομόνοια ήταν φανταστική. Το ΑΠΟΕΛ κέρδισε την ΠΑΕΕΚ που έπαιζε με 10 και πανηγύρισαν έντονα γιατί ξέρουν ότι κάθε παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο».

Τι θα θεωρηθεί επιτυχία για σας στο τέλος της σεζόν; Ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, η δεύτερη θέση με την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ένας τίτλος;
«Είμαι νικητής. Ονειρεύομαι και θέλω στο τέλος να είμαι όσο πιο ψηλά γίνεται. Ξεκινήσαμε την σεζόν με στόχο την Ευρώπη. Ας εκπληρώσουμε αυτό τον στόχο πρώτα και μετά θα παλέψουμε για τα πάντα. Αν μιλήσεις με τους παίκτες τι θα σου πουν; Φυσικά και τα θέλουν όλα. Αυτή είναι η νοοτροπία που έχουμε στην ομάδα. Έχουμε παίκτες που έχουν την εμπειρία, πάλεψαν για τίτλους με τις προηγούμενες ομάδες τους. Είναι καλό που έχουμε αυτή την νοοτροπία και προχωράμε παιχνίδι με παιχνίδι. Θα παλέψουμε, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Ξέρουμε θα είναι δύσκολο αλλά έχουμε μπόλικο δρόμο».