ΔΙΕΘΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ

ΦΙΦΑ: Χάραξε την γραμμή για τον τρόπο πληρωμής συμβολαίων και την επόμενη μεταγραφική περίοδο

ΦΙΦΑ: Χάραξε την γραμμή για τον τρόπο πληρωμής συμβολαίων και την επόμενη μεταγραφική περίοδο

Στις κατευθυντήριες γραμμές που θα κινηθούν ομάδες, προπονητές, ποδοσφαιριστές και γενικώς όλοι εμπλεκόμενοι στον χώρο του ποδοσφαίρου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα η FIFA.

Τα τρία κύρια σημεία των εισηγήσεων που εγκρίθηκαν από τις ομάδες εργασίες της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου είναι τα ακόλουθα:

Λήξη και έναρξη των συμβολαίων
Τα συμβόλαια των παικτών ολοκληρώνονται συνήθως όταν λήξει η σεζόν, με ημερομηνία λήξης που συμπίπτει με το τέλος της σεζόν. Με την τρέχουσα αναστολή των αγώνων στις περισσότερες χώρες, είναι πλέον προφανές ότι η τρέχουσα σεζόν δεν θα τελειώσει όταν υπογράφτηκε μια συμφωνία. Ως εκ τούτου, προτείνεται να παραταθούν τα συμβόλαια μέχρις ότου η ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος.

Μια παρόμοια αρχή, ισχύει και για τα συμβόλαια που πρέπει να ξεκινήσουν από την έναρξη της νέας περιόδου, δηλαδή η έναρξη ισχύος αυτών των συμβολαίων καθυστερεί μέχρι να αρχίσει η επόμενη σεζόν.

Οι συμφωνίες που δεν μπορούν πλέον να εκτελεστούν
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει σαφώς μεγάλη επίδραση στα έσοδα των συλλόγων, και μάλιστα επειδή οι αγώνες δεν μπορούν να διεξαχθούν. Το ποδόσφαιρο, όπως και άλλοι τομείς της οικονομίας, πρέπει να βρει δίκαιες λύσεις προσαρμοσμένες σε αυτές τις συνθήκες, ελπίζοντας ότι με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και την επίτευξη δίκαιης και λογικής ισορροπίας συμφερόντων μεταξύ των παικτών και των συλλόγων.

Κατά συνέπεια, η FIFA ενθαρρύνει ένθερμα τους συλλόγους και τους παίκτες να συνεργαστούν για να βρουν συμφωνίες και λύσεις κατά την περίοδο που αναστέλλεται το ποδόσφαιρο.

Παρόλο που εξαρτάται κυρίως από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό επίπεδο να βρουν λύσεις που να ταιριάζουν στις συνθήκες της χώρας τους, η FIFA συνιστά να εξετάζονται όλες οι πτυχές της κάθε κατάστασης με ένα σωστό τρόπο, περιλαμβανομένων των κυβερνητικών μέτρων για την υποστήριξη ομάδων και παικτών, αν η αμοιβή πρέπει να αναβληθεί ή να μειωθεί και ποια ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να υπάρχει.

Εάν τα μέρη δεν μπορούν να συμφωνήσουν και, κατά συνέπεια, οι υποθέσεις έρχονται στη FIFA, οι παράγοντες που θα εξεταστούν θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

εάν υπήρξε μια πραγματική απόπειρα του συλλόγου να καταλήξει σε συμφωνία με τους παίκτες.
ποια είναι η οικονομική κατάσταση του συλλόγου;
την αναλογικότητα οποιασδήποτε προσαρμογής στις συμβάσεις των παικτών ·
την καθαρή θέση εισοδήματος των παικτών μετά από οποιαδήποτε προσαρμογή της σύμβασης και
αν οι παίκτες έχουν εξομοιωθεί ή όχι.
Με αυτό τον τρόπο, η FIFA ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να βρει λύσεις που να είναι δίκαιες και ισορροπημένες και για τις δύο πλευρές.

Μεταγραφικές περιόδους
Όσον αφορά στις μεταγραφικές περιόδους, και πάλι, είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, η FIFA θα είναι ευέλικτη και θα επιτρέψει τη μετακίνηση των σχετικών μεταγραφικών περιόδων, ώστε να «πέσουν» μεταξύ του τέλους της τρέχουσας χρονιάς και της έναρξης της νέας σεζόν, αρκεί να μην ξεπερνούν στο σύνολο τις 16 εβδομάδες (12 καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος, 4 χειμερινή).